Leather,  Tanning

Fox taning experiment – Rävgarvningsexperiment

Dessa skinn har jag själv hämtat direkt från jägaren så dom har levt ett liv i det vilda. Rävar skjuts för att hålla ett välmående bestånd.
När jag ändå skulle garva dessa ville jag passa på att göra ett litet experiment, nämligen att prova att fettgarva en för att se om det går på räv.
Normalt sätt när man garvar rävar så garvar man rävskinn i bark men fettgarvning tycker jag är lite enklare då man oftast har fett och ägg hemma.

Barkgarvad räv:
1.Skrapa.
Detta är lite annorlunda med rävar, här ska man få bort ”rävsmöret” dvs fettet som sitter i huden vilket är ganska svårt. Det gäller att komma in under en hinna och sen skrapa skrapa. Ibland kan man dra bort stora bitar med händerna. får man inte bort allt fett så kan skinnet härskna.

2.Tvätta med diskmedel.
Skjölj ur flera gånger i ljummet vatten och försök torka ur så gott de går efter, centrifug är rätt najs…

3. Lägg skinnen i de svala barkbade 1 i ca 1-2 dar och i andra koket 1 dag.
Får kompletera med recept när jag hittat det.

4. Tag upp och nu ska pälsen torka så fortsom möjligt. Centrifug är bra här med. Torka sen pälsen mot en byggfläkt tex. När pälsen är torr kan du börja mjukgöra skinnet framför byggfläkten. Den ska gnuggas tills den är torr. Torkar den för snabbt blir det stelt, då kan man spraya vatten på den hårda fläcken och fortsätta mjukgöra.
Mjukgöring kan ske över en stolsrygg tex, lr vad man nu har.

SML

Torr räv. Att mjukgöra en hel räv var inte helt lätt. Lite enklare med platta skinn som nedan.
Fettgarvad räv:
Istället för steg 3 så fettade jag in skinnet med 1 ägg+1dl rapsolja.

Resultatet av den fettgaravade blev inge vidare…det ser bara lite gult o typ härsket ut :S den går nog använda ändå men nu vet jag vf man inte fettgarvar räv!

SML

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *