Mead!
Mjöddags! Jag har varit och handlat honung på en gård i närheten som har bin och tänkte äntligen prova att göra mjöd.
Meadtime! I have been to a local beekeeper and bought some honey so now im finally going to make some mead!
Jag började med en vildjäsning i två burkar med lite honung och vatten som ja ställde ut men dom tog sig tyvär aldrig. Hade som tur var äppelmust kvar i kylen som hade blivit gammal och jäst!
I started with a vild jeast in to cans with some honey and water that i put outside but it didnt work. Lycky enough i had som old homemade apple juice left that had started to ferment!
Basrecept:
Ca 20Liter vatten
5kg Honung
+jäst äppelmust alt mjödjäst
Förslag på smaksättning
-Kanel äpple
-Svarta vinbär
-Älgört/älggräs (mjödört)
-Hallon
-Glöggkryddor
-Blåbär
-Jordgubb
-Fläder
Jag började med att smälta honungen i vatten på spisen som sen fick svalna. Sedan tillförde jag äppelmusten (ca 1L) när honungsvattnet var ljummet. Det går säkert med mindre jäst must också, huvudsaken nog är att man får med lite jäst. När det här är gjort är det viktigt att det står varmt! Min stod först i köket men där hände ingenting då det var ca 13 grader där (gamla hus….) men sen när den fick stå i det varmaste rummet vid ett element tog det fart och började bubbla till slut.
I den ena hinken lät jag den vara naturell och i den andra hällde jag i svarta vinbär. Sen lock på och låt stå i ca 3 veckor tills de inte blubblar så mycket. Sila bort bären när den är klar. Jag valde att använda jässtop efteråt men jag vet inte om det behövs, var ju första gången det här.
Upptappning
Jag är katastrofdålig på att slanga visade det sig. Försökte få mjöden över till flaskor men jag blev fnittrigare och fnittrigare. Inget av mjödet hamnade i flaskorna…Vinbärsmjödet visade sig vara tokstarkt! Jag sket i slangen och tog en skopa och en tratt istället. Det blir mkt gegg på botten så försök att inte röra om så mkt och lämna de sista i botten. Blir säkert ännu lättare att undvika gegget om man får till slangningen…
Kommentera gärna om du har tips på andra sätt att göra det på!
English below
Base recipe:
About 20 Liter water
5kg Honey
+fermented apple juice or mead jeast
Suggestions on seasoning
-Cinnamon & apple
-Black currant
-Meadowsweet (Sometimes called meadhearb in swedish)
-Rasberry
-Blueberry
-Strawberry
-Elderflower
I started with melting the honey in the water and then letting it cool down. When it was cool enough, maybe around 30, I added the 1L apple juice. Im sure it should work with less apple juice to, its just important you get some jeast in. When thats done its important it stays in a warm place! Mine stood in the kitchen first but nothing happend since it was about 13 degrees in there (od houses…) but when i put it in the warmest room next to the radiator it soon started bubble.
In one bucket i let it me natural mead and in the other i put some black currants in. Then lid on and let it be for about 3 weeks. Take away the berries when its done. I chose to use a jeast stop afterward but im not sure if its needed.
Putting the mead in bottles
I’m disastrous at the hose it turned out. i tried to get the mead to the bottles with the hose but i only got more and more giggly! nothing got in the bottles… The black currant mead turned out to be super strong! I ditched the hose and use a ladle to scoop it up with instead. It’s going to be allot of goo on the bottom so try not to move it around so much, you want to leave it in the bottom. It will certainly be easier to avoid the goo if you use the hose …
Please comment and share how you do it! 🙂