I Värmlands norra delar började Finnar från Savolax att bosatte sig på slutet av 1500-talet. Dom bedrev något som vi kallar för svedjebruk vilket krävde mycket mark då det innebar att man brände ner en yta av skog och sådde råg i askan. På grund av befolkningsökningen i dessa området i kombination med behovet av odlingsyta valde några att flytta till den den västra delen av landet där det utlovades gratis mark. Finland tillhörde nämligen Sverige under denna period så dessa flyttar var inrikes. Sverige ville befolka gränsen mot Norge för att kunna bevisa att området låg under den svenska kronan med hjälp av skatteintäkter från dessa bygder.
I Värmland bosatte sig svedjefinnarna främst i de nordvästra delarna av länet. Från norra delarna av Jösse härad upp till Älvdals härad. Finnarna tog med sig det vi idag kallar för skogsfinsk kultur. Förutom språket (som bevarades i en väldigt ålderdomlig dialekt) så var det rökbastu, matkultur, vardagsmagi och allt annat som får plats i en kultur. På grund av språket och en del kulturkrockar blev dessa människor något isolerade ute i skogarna. Det kan hända att vissa tom var lite rädda för dessa trolldomskunnniga finnar.
Kläder
Då skogsfinnarna hade en ganska isolerad kultur ute i skogarna så ställer man sig lätt frågan om det kan ha varit ett särpräglat dräktskick i området? Skiljde sig dräkten från de ”svenskar” som redan bodde där i de små byarna? Kan delar av den dräkt som de bar med sig från Savolax ha bevarats eller blev dom för influerade av det lokala modet?
I projektet hoppas jag kunna kartlägga de dräktdelar som som finns bevarade samt samla all annan info som fotografier, målningar, texter och övrigt som kan hjälpa till att ge en ledtråd .